Pieczenie mięsa

Pieczenie jest bardzo zdrowym sposobem przygotowywania mięsa, ponieważ wykorzystuje głównie naturalny tłuszcz zawarty w mięsie. Pieczone dania mięsne są mniej kaloryczne w porównaniu od tych przyrządzanych z dodatkową porcją tłuszczu na patelni.


Mięso przeznaczone do pieczenia w jednym kawałku powinno mieć temperaturę pokojową i ważyć ponad kilogram, ponieważ w trakcie pieczenia mięsa kurczy się ono i odrobinę trudniej je pokroić na równe kawałki.


Czy do pieczonych mięs należy dodawać dodatkowy tłuszcz, np. olej czy oliwę z oliwek? Mięso tłuste należy piec bez dodatku tłuszczu. Chude – ze względu na małą zawartość naturalnego tłuszczu – można obłożyć plastrami chudego boczku lub posmarować delikatnie olejem, aby
zapobiec nadmiernemu wyschnięciu. Oliwy z oliwek używamy najczęściej do przygotowywania marynat. Należy w nich odpowiednio wcześnie obtoczyć mięso i wstawić na przynajmniej dwie godziny do lodówki, aby przesiąkło smakiem i aromatem.


Pieczenie mięsa będzie łatwiejsze w specjalnych woreczkach lub rękawach, które nie tylko skracają czas pieczenia, ale pomagają zachować soczystość mięsa.

Mięso zawsze wkładamy do piekarnika nagrzanego do odpowiedniej temperatury – nie wkładamy mięsa wcześniej, myśląc, że piekarnik przecież nagrzeje się w trakcie – może nam to zaburzyć czas pieczenia. W temperaturze 200 stopni Celsjusza białko ścina się natychmiast, a
soki zostają w środku. Gdy mięso się zarumieni, temperaturę możemy obniżyć do 120-140 stopni Celsjusza. Podczas pieczenia bardzo pomocny jest termometr do mięsa.

Smaczne przekąski

Mamy dla Was smaczne przekąski, przygotowane z myślą pod każdą okazję. Spróbuj teraz!

Poznaj wszystkie

Dla naszych dzieci

Specjalnie dla naszych najmłodszych Klientów przygotowaliśmy produkty o najwyższej jakości bez dodatków

Zobacz teraz

Porady

Poznaj nasze porady na różne tematy. Z pewnością będą bardzo pomocne. Dowiedz się jak najwięcej, warto wiedzieć.

Przeczytaj teraz

Zbieraj punkty za zakupy!
Otrzymasz BONy!

Za zabrane 150 pkt. otrzymasz BON 10 zł, a za 290 pkt. BON 20 zł.
Zapraszamy do naszych sklepów firmowych i do zbierania punktów.

Karta klienta