Oceń przepis
6 porcji
3 godz

Pieczony udziec jagnięcy

Składniki:

  • 2,5 kgUdźca jagnięcego
  • 5 ząbkówCzosnku
  • 2 szt.Marchew
  • 2 szt.Cebula
  • 1 pęczekŚwieże zioła (majeranek, bazylia, oregano)
  • 0,5 lWody lub wina
  • 1 szt.Seler
  • SzczyptaSól
  • SzczyptaPieprz

Sposób przygotowania

  1. Obierz czosnek i posiekaj na mniejsze kawałki.
  2. Natnij udziec w kilku miejscach niezbyt głęboko i umieść w każdym otworze po kawałku czosnku.
  3. Przełóż udziec na głęboką blachę posmarowaną oliwą, a następnie oprósz solą i pierzem z obu stron.
  4. Umyj zioła, osusz i oberwij listki. Następnie posiekaj drobno i wetrzyj w mięso. Obierz marchew, seler i pokrój na mniejsze kawałki.
  5. Cebule obierz i pokrój w ćwiartki. Przełóż pokrojone warzywa na blachę, zakryj całość folią spożywczą i odstaw na co najmniej 1 godzinę.
  6. Rozgrzej piekarnik do 180 C, zdejmij folię z blachy i piecz przez minimum 1,5 godziny. Po upływie 30 minut od rozpoczęcia pieczenia wlej na dno blachy pół litra wody lub wina.
  7. Piecz udziec, polewając go od czasu do czasu powstającym pod nim sosem. Upieczony udziec wyjmij z piekarnika. Jeśli pieczesz mięso z wyprzedzeniem, możesz zawinąć je w folię aluminiową, zanim ostygnie.
  8. Przed podaniem pokrój udziec w plastry i podawaj z dodatkiem pieczonych warzyw i sosu powstałego podczas pieczenia.
6 porcji
3 godz

Pieczony udziec jagnięcy

Składniki:

  • 2,5 kgUdźca jagnięcego
  • 5 ząbkówCzosnku
  • 2 szt.Marchew
  • 2 szt.Cebula
  • 1 pęczekŚwieże zioła (majeranek, bazylia, oregano)
  • 0,5 lWody lub wina
  • 1 szt.Seler
  • SzczyptaSól
  • SzczyptaPieprz

Sposób przygotowania

  1. Obierz czosnek i posiekaj na mniejsze kawałki.
  2. Natnij udziec w kilku miejscach niezbyt głęboko i umieść w każdym otworze po kawałku czosnku.
  3. Przełóż udziec na głęboką blachę posmarowaną oliwą, a następnie oprósz solą i pierzem z obu stron.
  4. Umyj zioła, osusz i oberwij listki. Następnie posiekaj drobno i wetrzyj w mięso. Obierz marchew, seler i pokrój na mniejsze kawałki.
  5. Cebule obierz i pokrój w ćwiartki. Przełóż pokrojone warzywa na blachę, zakryj całość folią spożywczą i odstaw na co najmniej 1 godzinę.
  6. Rozgrzej piekarnik do 180 C, zdejmij folię z blachy i piecz przez minimum 1,5 godziny. Po upływie 30 minut od rozpoczęcia pieczenia wlej na dno blachy pół litra wody lub wina.
  7. Piecz udziec, polewając go od czasu do czasu powstającym pod nim sosem. Upieczony udziec wyjmij z piekarnika. Jeśli pieczesz mięso z wyprzedzeniem, możesz zawinąć je w folię aluminiową, zanim ostygnie.
  8. Przed podaniem pokrój udziec w plastry i podawaj z dodatkiem pieczonych warzyw i sosu powstałego podczas pieczenia.

Smaczne przekąski

Mamy dla Was smaczne przekąski, przygotowane z myślą pod każdą okazję. Spróbuj teraz!

Poznaj wszystkie

Dla naszych dzieci

Specjalnie dla naszych najmłodszych Klientów przygotowaliśmy produkty o najwyższej jakości bez dodatków

Zobacz teraz

Porady

Poznaj nasze porady na różne tematy. Z pewnością będą bardzo pomocne. Dowiedz się jak najwięcej, warto wiedzieć.

Przeczytaj teraz

Sięgaj po nagrody za dokonane zakupy!

Za zebrane 100 punktów przysługuje Bon o wartości 10 złotych. Za zgromadzenie 190 punktów - Bon za 20 zł.

Karta klienta