CZEGO NALEŻY SZUKAĆ?
– Wybieraj wołowinę o jasno-wiśniowym kolorze. Hermetycznie zapakowana wołowina ma zazwyczaj ciemniejszy kolor fioletowo-czerwony. Przy kontakcie z powietrzem mięso zacznie utleniać się, kolor zmieni się na jasno-czerwony.
– Wybieraj wołowinę, która jest sprężysta w dotyku.
– Upewnij się, że opakowanie jest zimne i nie ma w nim żadnych otworów.
– Wybieraj opakowania bez nadmiaru płynu. Tylko elementy z udźca charakteryzują się sporym wyciekiem. W innym wypadku wyciek powinien być minimalny.
JAK DŁUGO MIĘSO WOŁOWE UTRZYMUJE ŚWIEŻOŚĆ?
– Mielona wołowina szybciej się psuje niż elementy lub steki. Najlepiej spożyć ją w ciągu 1-2 dni od zakupu.
– Wołowina w elementach pakowana próżniowo cały czas dojrzewa na mokro, im bliżej do terminu przydatności, tym bardziej krucha.
JAK MARYNOWAĆ WOŁOWINĘ?
– Zawsze marynuj w lodówce, nigdy w temperaturze pokojowej.
– Na każdy kilogram mięsa przeznacz 1/4 do 1/2 filiżanki marynaty.
– Marynuj tylko w niewchodzącym w reakcję z żywnością pojemniku ze szkła lub tworzywa sztucznego.
– Od czasu do czasu przewróć wołowinę.
– Przed przyrządzeniem, osusz powierzchnię mięsa papierowym ręcznikiem, usuwając nadmiar marynaty.
– Marynatę, która miała kontakt z surowym mięsem, można wykorzystać do sosu po uprzednim gotowaniu przez co najmniej minutę.
WSKAZÓWKI I PRAKTYCZNE RADY
– Z mieloną wołowiną należy obchodzić się z wyczuciem. Dzięki intensywnemu mieszaniu do mięsa dostaną się pęcherzyki powietrza, co spowoduje zwiększenie jędrności burgerów czy klopsików.
– Przymróz mięso wołowe, żeby ułatwić porcjowanie na steki lub cienkie plastry na stir fry.
Mamy dla Was smaczne przekąski, przygotowane z myślą pod każdą okazję. Spróbuj teraz!
Poznaj wszystkieSpecjalnie dla naszych najmłodszych Klientów przygotowaliśmy produkty o najwyższej jakości bez dodatków
Zobacz terazPoznaj nasze porady na różne tematy. Z pewnością będą bardzo pomocne. Dowiedz się jak najwięcej, warto wiedzieć.
Przeczytaj teraz2020 Copyright © Zychowicz Wszelkie prawa zastrzeżona Polityka prywatności