JAK DŁUGO MOGĘ PRZECHOWYWAĆ ZAMROŻONE MIĘSO?
wołowina 6-9 m-cy
wieprzowina 4-6 m-cy
cielęcina 6-9 m-cy
jagnięcina 6 m-cy
podroby 3-4 m-ce
JAK DŁUGO MOGĘ PRZECHOWYWAĆ MIĘSO W LODÓWCE?
wołowina 3-4 dni
wieprzowina 2-3 dni
cielęcina 2-3 dni
jagnięcina / baranina 2-3 dni
podroby 1-2 dni
gotowane potrawy z mięsa 2-3 dni
Mięso z kością powinno być przygotowane w ciągu 24 godzin
Mięso w lodówce warto zapakować w pergamin! Świeże mięso zapakowane próżniowo można przechowywać w lodówce do ok. 10 dni.
ILE CZASU MOGĘ PRZECHOWYWAĆ W LODÓWCE WĘDLINY?
Wędlin w lodówce nie powinno przechowywać się w opakowaniach bez dostępu powietrza (np. w folii). Generalnie świeże wędliny powinno się przechowywać do trzech dni, a wędliny suche i podsuszane – do miesiąca. Trzeba pamiętać, że wędliny w plastrach tracą świeżość szybciej, niż wędliny w kawałkach. Przy przechowywaniu mięsa i wędlin nie wolno zostawiać produktów w temperaturze pokojowej, a następnie ponownie ich ochładzać czy zamrażać.
CO OZNACZA DOKŁADNIE 'BEJCOWANIE’ LUB 'MARYNOWANIE’?
Marynowanie oznacza wstawienie mięsa do specjalnej zalewy zrobionej zazwyczaj z oliwy i przypraw: soli, pieprzu i przypraw do mięsa.
Marynowanie powinno trwać:
wołowina – kilkanaście do kilkudziesięciu godzin
drób – kilka godzin
dziczyzna – kilkadziesiąt godzin
wieprzowina – kilkanaście godzin
cielęcina – 48 godzin
Marynowanie spełnia dodatkowo kilka funkcji:
powoduje szybkie dojrzewanie mięsa
mięso szybciej ulega zmiękczeniu podczas obróbki cieplnej
mięso staje się kruche, pulchne, soczyste, nabiera specyficznego smaku i zapachu.
Mamy dla Was smaczne przekąski, przygotowane z myślą pod każdą okazję. Spróbuj teraz!
Poznaj wszystkieSpecjalnie dla naszych najmłodszych Klientów przygotowaliśmy produkty o najwyższej jakości bez dodatków
Zobacz terazPoznaj nasze porady na różne tematy. Z pewnością będą bardzo pomocne. Dowiedz się jak najwięcej, warto wiedzieć.
Przeczytaj teraz2020 Copyright © Zychowicz Wszelkie prawa zastrzeżona Polityka prywatności